Claudio Fasoli

De la Wikipedia, enciclopedia liberă.
Salt la navigare Salt la căutare
Claudio Fasoli
Claudiofasoli.png
Naţionalitate Italia Italia
Tip Jazz
Perioada activității muzicale 1970 - în afaceri
Site-ul oficial

Claudio Fasoli ( Veneția , ...) este un saxofonist și compozitor de jazz italian care colaborează cu reviste de muzică scriind articole și recenzii.

Biografie

Claudio Fasoli este saxofonist, compozitor, profesor. Colaborează cu reviste de muzică scriind texte teoretice, articole și recenzii.

Născut la Veneția, dar milanez prin adopție, s-a format muzical printr-o lungă ucenicie care, totuși, nu l-a împiedicat să cânte concert în perioada universitară, care nu avea încă douăzeci. Contactele frecvente pe care le-a avut în acea perioadă, în special cu cercurile de jazz bolognese foarte pline de viață, l-au determinat să colaboreze și cu muzicieni de prestigiu ai scenei italiene.

Popularitatea sa a venit atunci când a început să facă parte din cvintetul Perigeo în anii 70, împreună cu Franco D'Andrea și Giovanni Tommaso : au fost făcute multe discuri pentru RCA, care sunt încă foarte căutate de colecționari, precum și un infinit numărul de spectacole live. În 1978, când grupul în care câștigase mai multă experiență solo și compozițională s-a dizolvat, cântând în toată Europa și peste hotare, Fasoli a început să se dedice ca lider dezvoltării de proiecte cu grupuri mici într-un domeniu mai strict de jazz și acustic, în special triouri și cvartete. În acest fel, el a reușit să definească mai bine ceea ce va deveni ulterior figura sa compozițională cea mai recunoscută, și anume cea legată de modalitatea complexă. Cu aceste ansambluri și-a prezentat muzica în nenumărate concerte și festivaluri, lăsând o mare și apreciată documentație discografică. Din anii 80 a început să colaboreze tot mai asiduu cu muzicieni de pe scena internațională precum Bobo Stenson , Henri Texier , Mick Goodrick , Lee Konitz , Jean-François Jenny Clark , Aldo Romano , Kenny Wheeler , Bill Elgart , Manfred Schoof , Michel Pilz , Palle Danielsson , Tony Oxley , Dave Holland , Mario Brunello etc. Pe lângă Italia, a jucat și în Franța, Elveția, Iugoslavia, Polonia, Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg, Danemarca, Suedia, Finlanda, Irlanda, Anglia, Cuba, SUA, Turcia, Canada, Mexic etc.

De asemenea, trebuie menționată participarea sa la prima ediție a Marii Orchestre Naționale și la Cvintetul lui Giorgio Gaslini , aproape simultan (1989). A participat activ la Lydian Sound Orchestra (1990) și a regizat și animat Orchestra Europeană de Muzică în spectacolele sale de studio live și de înregistrare (1990-92). A făcut parte din formația internațională Manfred Schoof . Deschis la cele mai variate întâlniri muzicale, Fasoli continuă să aprofundeze diferitele aspecte ale abordării sale compoziționale și, între timp, studiază, la nivel solo, un limbaj și un timbru care sunt întotdeauna ușor de recunoscut. Această disponibilitate l-a determinat să colaboreze cu marele violoncelist clasic Mario Brunello , cu harpistul Park Stickney și în diverse situații cu Bobo Stenson la pian. În 2000 a colaborat cu Mario Brunello în diferite ocazii, improvizând la „Suitele pentru violoncel” de Bach interpretate de violoncelist.

În 2010 a creat proiectul „Inner Sound Of Seven Hours” pentru cvartet cu voce, inspirat din fragmente din „HorÆ CanonicÆ” de Wystan Hugh Auden . Muzician apreciat chiar și dincolo de granițele italiene, colaborează cu mulți muzicieni europeni și americani. Unele emisiuni ale lui Rai i-au fost dedicate, atât pe canalele de televiziune, cât și pe cele de radio. A fondat Cursurile de Saxofon la Școala Civică de Muzică Jazz din Municipalitatea Milano . A condus cursuri de muzică jazz la Conservatoarele de Stat în anii 90, precum și seminarii în toată Italia și în străinătate (Europa și SUA). A efectuat stagii la Conservatoire National Superieur din Paris . A fost director artistic al Festivalului Padova (2003 - 2010). Până în 2019 a fost responsabil de Cursurile de Tenor și Soprano Sax și de Tehnici de Improvizație la Seminarele Internaționale de Jazz din Siena , încă de la înființare (1978).

Numele său apare în diferite enciclopedii de muzică și muzică de jazz din Italia și din străinătate. „Fasoli este unul dintre cei mai perspicace și perspicace compozitori aflați în circulație, precum și un solist cu un stil foarte personal și recunoscut”, scriu în „Dicționarul de jazz” Philippe Carles , André Clergeat , Jean-Luois Comolli .

În 2017, a fost publicată cartea lui Claudio Fasoli " Sunete interioare. În orbita jazzului și a muzicii gratuite ", publicată de Agenzia X, editată de Francesco Martinelli și Marc Tibaldi. Prefațele sunt ale filosofului Massimo Donà , ale muzicologului Carlo Boccadoro , de Franco Caroni, președintele Siena Jazz; cartea conține, de asemenea, multe alte contribuții, inclusiv cele ale lui Ashley Kahn , Stefano Zenni și Flavio Caprera .

Claudiofasoli2019.jpg

În 2018, un referendum convocat de revista „ Musica Jazz ” (n.806, ianuarie 2018) în rândul criticilor de muzică l-a premiat pe Claudio Fasoli ca muzician al anului . În același an a lansat: „Selfie”, cd cu New York Quartet (Claudio Fasoli - sax tenor și soprană • Matt Mitchell - pian Matt Brewer - bas • Justin Brown - tobe).

În filmul „Vocile” (premiat în peste douăzeci de festivaluri internaționale), regizorul Alberto Nacci îi dedică lui Claudio Fasoli unul dintre portretele sale lui Claudio Fasoli.

În 2018 a fost lansat și filmul lui Claudio Fasoli Innersounds de Angelo Poli și Carlodavid Mauri. Scris de Angelo Poli și Marc Tibaldi. Regizat de Angelo Poli. Fotografie Carlodavid Mauri. Produs de Angelo Poli în colaborare cu Mango Media. Muzică de Claudio Fasoli, cu colaborarea muzicienilor: Michael Gassmann, Michelangelo Decorato, Andrea Lamacchia, Marco Zanoli, Michele Calgaro, Gianni Bertoncini. Filmul este o călătorie prin procesele creative ale jucătorului de jazz Claudio Fasoli, o călătorie pe etape, un portret intim și fără precedent alb-negru. Vocea lui Fasoli își dezvăluie gândurile în timp ce vorbește direct fiecărui spectator și ne ajută să intrăm în evoluția procesului creativ și a conceptelor sale cheie precum timpul, improvizația, tăcerea, scăderea, riscul, imprevizibilitatea. Filmul urmărește întregul proces de creare a unei noi compoziții a lui Claudio Fasoli: idee, compoziție, împărtășirea cu grupul, improvizație. Compoziția și acordurile desenate pe pian, cântate cu saxul, aranjamentul muzical cu Quintetul în sala de repetiții, până la spectacolul live. Montajul este marcat de respectul absolut pentru muzica lui Claudio, motiv pentru care „Innersounds de Claudio Fasoli”, precum și portretul unui mare jazz, aspiră să fie un adevărat film de jazz în sine. Filmul a fost premiat ca cel mai bun documentar internațional la Västerås Film Festival 2018, la Prisma International Film Festival, la Parma Film Festival și la alte festivaluri internaționale, inclusiv: Short Sounds Film Festival, Bournemout; Doc'n Roll Film Festival, Londra; Sonic Scene Music Film Fest, Trani; Summershort Filmfestival, München.

Claudio Fasoli în concert

Discografie

Solist

  • 1978 - ESKIMO FAKIRO Trio & Quartet cu F. D'Andrea, B. Biriaco și G.Azzolini (Curci Rec.)
  • 1978 - JAZZ DUO cu Premiul Criticii Franco D'Andrea (Dire Rec.)
  • 1980 - Sextetul HINTERLAND cu E.Pieranunzi, R.Gatto, B.Tommaso (Edipan Rec.)
  • 1981 - Quintetul MEETING cu P. La Barbera (Dire Rec.)
  • 1982 - CLOUDY Quartet live cu L.Bonafede (Fonit-Cetra)
  • 1983 - Cvartetul LIDO cu K.Drew, B.Altschul, NHOPedersen (Soul Note)
  • 1984 - INPUT Quartet și Quintet cu A.Faraò (Bull Rec.)
  • 1987 - WELCOME Quartet cu Kenny Wheeler , D. Humair, JF JennyClark (Soul Note)
  • 1987 - FOR ONCE Quintet cu H. Kramer, M.Vaggi, P. Leveratto, G.Cazzola (Splasc (h) Rec.)
  • 1988 - Performanță solo EGOTRIP (Splasc (h) Rec.)
  • 1990 - BODIES Quartet wMGoodrick, P. Danielsson, T. Oxley (Nueva Rec.)
  • 1990 - LAND Trio cu K. Wheeler, JF Jenny Clark (Nueva Rec.)
  • 1993 - Cvartet CITIES w. M. Goodrick, P. DalPorta, B. Elgart (Rec. Ram.)
  • 1994 - GUEST Fasoli conduce „European Music Orch”. Invitați K. Wheeler și A.Romano (Soul Note)
  • 1993-94 - TROIS TRIOS Trei triouri cu H.Texier, A.Romano, J.Clayton, M.Goodrick (Splasc (h) Rec.)
  • 1994 - MIRROR Trio cu S.Battaglia, J.Clayton (Ram Rec.)
  • 1995 - TEN TRIBUTES Quintet cu K. Wheeler, M.Goodrick, B.Elgart, H.Texier (Ram Rec.)
  • 1996 - ICON Trio cu Enrico Rava , Franco D'Andrea (Flex Rec.)
  • 1998 - ESTEEM „Experiență” cu M.Gassmann, P.DallaPorta, G.Bertoncini (Flex Rec.)
  • 2000 - RÉSUMÉ Duo cu P. Birro, „Experiență” cu M.Gassmann, P. Dalla Porta, G.Bertoncini, Nonet w. R.Bonati, M. Negri, A.Tacchini, R.Migliardi, M.Castagna, G.Distefano, arr. & Cond. R.Brazzale („Jazz Music”, iulie 2000) (Rusconi)
  • 2002 - GAMMATRIO „C. Fasoli Gammatrio” w. Rudy Migliardi și Paolo Birro (MAP)
  • 2003 - STILLA "C. Fasoli Gammatrio" cu Rudy Migliardi și Paolo Birro (Soul Note)
  • 2003 - MAZURKA Lydian Sound Orch. cond.R.Brazzale & Claudio Fasoli (Abeat Rec.)
  • 2005 - EPISODUL "C. Fasoli Gammatrio" cu Rudy Migliardi și Paolo Birro (Velut Luna)
  • 2006 - ADAGIO C. Fasoli Trio, W. Paolo Birro & Marco Micheli (AlmaRecords)
  • 2007 - INFANT EYES Lee Konitz se întâlnește cu Claudio Fasoli wPBirro, Ares Tavolazzi , S.Bagnoli ("The Music of Wayne Shorter ") (Filologie)
  • 2007 - PROMENADĂ "C. Fasoli Emerald Quartet" wMZara, Y. Goloubev, M.Zanoli (Comar 23)
  • 2009 - VENECIA INSIDE „C. Fasoli Emerald Quartet” w. M.Zara, Y. Goloubev, M.Zanoli (BlueSerge)
  • 2010 - REFLECȚII „C. Fasoli Emerald Quartet” w. M.Zara, Y. Goloubev, M.Zanoli (BlueSerge)
  • 2011 - AVENIR "C. Fasoli Four" (M.Calgaro, L.Calgaro, G.Bertoncini) (Caligola)
  • 2011 - LIVE IN PADUA "C. Fasoli Four" (M.Calgaro, L.Calgaro, G.Bertoncini) feat. Glenn Ferris și Kyle Gregory (Caligula)
  • 2012 - DUOLOGIE "Claudio FASOLI & Luca GARLASCHELLI DUO" (Rec. RADIOSNJ)
  • 2012 - PATCHWORK "Claudio Fasoli Four" (Caligola)
  • 2014 - LONDRA TUBE „Claudio Fasoli Four” (Abeat)
  • 2015 - OPȚIUNEA BROOKLYN „Claudio Fasoli Opțiunea Brooklyn” (Muzică Jazz)
  • 2016 - INNER SOUNDS "Claudio Fasoli Double Quartet" M.Gassman, M.Calgaro, M.Decorato, A.Lamacchia, L.Calgaro, M.Zanoli, G.Bertoncini (Abeat)
  • 2017 - HAIKU TIME „Claudio Fasoli Samandhi quintet” wMGassman, M.Decorato, A.Lamacchia, M.Zanoli (Abeat)
  • 2018 - SELFIE „Claudio Fasoli New York Quartet” (Abeat)
  • 2019 - OPȚIUNEA BROOKLYN (Abeat) Claudio Fasoli - sax tenor și soprană • Ralph Alessi - trompetă, Matt Mitchell - pian, Drew Gress - contrabas, Nasheet Waits - tobe

Cu alți artiști

  • 1971 - LIVE SUITE G.Manusardi Quartet (MPS BASF)
  • 1972 - Cvintetul AZIMUT Perigeo (RCA)
  • 1973 - TOȚI AVEM UN ALBASTRU PENTRU A PLÂNI Perigeo Quintet (RCA)
  • 1974 - GENEALOGIE Perigeo Quintet (RCA)
  • 1975 - VALEA TEMPLURILOR Perigeo Quintet (RCA)
  • 1976 - APOI NU ESTE APOI .... Perigeo Quintet (RCA)
  • 1977 - PERIGEO SPECIAL Perigeo Quintet (RCA)
  • 1973-76 - PRIN PERIGEO Perigeo Quintet (RCA)
  • 1990 - MULTIPLI G. Gaslini Quintet (Soul Note)
  • 1991 - MASTI G. GASLINI Quintet (Suflet Notă)
  • 1992 - DE LA SUD LA NORD Orchestra Giuseppe Emmanuele : invitați P. Fresu, E. Rava, C. Fasoli, P. Tonolo (Avarts)
  • 1993 - MELODIOUS THUNK Lydian Sound Orchestra, dirijor R. Brazzale (Totem Rec.)
  • 1993 - LIVE IN MONTREUX Perigeo Quintet (BMG)
  • 2000 - LIVE Grande Orch.Naz. cond. G. Gaslini (Soul Note)
  • 2000 - ESENȚA F. Faraò / C. Fasoli wLBonafede, R.Cecchetto, A Tacchini (Splasc (h))
  • 2006 - „INFEDELE” Rita Pacilio (înregistrări Splasc (h))
  • 2008 - „DRIVING OUT” Nașterea trupei Cool / Flight, B.Coppa, C. Fasoli (Abeat Records)
  • 2019 - „DISTANȚE HIPERBOLICE” de Massimo Donà, cu Claudio Fasoli, Enrico Rava , David Riondino și alții. Înregistrări Caligula

Compilare

  • - JAZZ IN ITALY vol.2 Fabbri Ed.
  • - JAZZ JAMBOREE 1978 (Varșovia, Polonia) Polskie Nagrania
  • - TOP JAZZ DIN ITALIA (Germania 1990) Rec. YVP
  • - ITALIAN JAZZ GRAFFITI (Italia 2001) Soul Note
  • - Wines DOCG & Jazz (Italia 2003) 27 de compoziții noi dedicate celor mai importante 27 de vinuri italiene (Enoteca Italiana - Siena Jazz)

linkuri externe

Controlul autorității VIAF (EN) 61.756.243 · ISNI (EN) 0000 0000 4178 5183 · SBN IT \ ICCU \ TO0V \ 371 389 · Europeana agent / base / 31982 · LCCN (EN) no98018530 · GND (DE) 1130333353 · BNF (FR) cb14176444h ( data) · WorldCat Identities (EN) lccn-no98018530