Freddie Hubbard

De la Wikipedia, enciclopedia liberă.
Salt la navigare Salt la căutare
Freddie Hubbard
Freddie Hubbard 1976.jpg
Freddie Hubbard în 1976
Naţionalitate Statele Unite Statele Unite
Tip Fusion [1]
Hard bop [1]
Jazz-funk [1]
Post-bop [1]
Soul jazz [1]
Perioada activității muzicale 1960 - 2008
Instrument trompetă , flugilhorn , cornet
Site-ul oficial

Frederick Dewayne "Freddie" Hubbard ( Indianapolis , 7 aprilie 1938 - Sherman Oaks , 29 decembrie 2008 ) a fost un trompetist american de jazz.

Biografie

Virtuos și versatil din punct de vedere tehnic, Freddie Hubbard a dezvoltat în curând un sunet particular și personal de o natură predominant dură bop , cu vene puternice de jazz liber . A debutat profesional cu chitaristul Wes Montgomery . În 1958 a părăsit Indianapolis spre New York , unde a început să colaboreze cu Sonny Rollins și JJJohnson .

1960 este anul său: înregistrează împreună cu John Coltrane , participă la albumul manifest al lui Ornette Coleman Free Jazz: A Collective Improvisation , cântă în capodopera lui Oliver Nelson The Blues and the Abstract Truth , înregistrează cu Blue Note ca lider al unui cvintet pe care îl vede la saxul alto James Spaulding ( Hub-tones etc.). Succesul continuă, intră în Jazz Messengers of Art Blakey ( 1961 - 1964 ) și este prezent în cele mai importante înregistrări ale momentului: Ascension de Coltrane , Out To Lunch de Eric Dolphy și Maiden Voyage de Herbie Hancock . La sfârșitul anului, a înregistrat piesa A Peck a Sec. , Scrisă de Hank Mobley , alături de Paul Chambers , McCoy Tyner și Mobley însuși.

În 1970 a înregistrat două discuri importante: Red Clay și Straight Life, care îi vor decreta un succes mondial. Cu următorul album First Light ( 1971 ) a câștigat premiul Grammy . Va distruge parțial succesul obținut prin înregistrarea unei serii de discuri departe de nivelul celor precedente cu Columbia [ fără sursă ] . Cu toate acestea, el se întoarce în 1977, când este chemat în turneu de Herbie Hancock. Dovediți criticilor că nu este terminat și că companiile de discuri cu care va înregistra următoarele discuri îi vor da motiv și încredere.

După 1993 , din cauza consecințelor unei infecții de la o rană la buza superioară, strălucirea sa pe trompetă a fost redusă și de atunci a jucat doar fluihornul.

Freddie Hubbard a murit la Sherman Oakes ( California ) la vârsta de 70 de ani, la 29 decembrie 2008 , în urma complicațiilor unui atac de cord care l-a lovit pe 26 noiembrie același an.

Discografie

1960-1969
  • Open Sesame ( Blue Note 1960)
  • Goin 'Up (Blue Note 1960)
  • Capac capac (Blue Note 1961)
  • Cu Willie Wilson: Minor Mishap (Blue Note / Black Lion 1961)
  • Ready for Freddie (Blue Note 1961)
  • Arta lui Freddie Hubbard ( Impulse! 1962)
  • Hub-Tones (Blue Note 1962)
  • Here To Stay (Blue Note 1962)
  • Corpul și sufletul lui Freddie Hubbard (Impulse! 1963)
  • Breaking Point (Blue Note 1964)
  • Blue Spirits (Blue Note 1965)
  • The Night Of The Cookers - Live At Club La Marchal, Vol. 1 (Blue Note 1965)
  • The Night Of The Cookers - Live At Club La Marchal, Vol. 2 (Blue Note 1965)
  • Backlash (Atlantic 1967)
  • High Pressure Blues (Atlantic 1968)
  • The Black Angel (Atlantic 1969)
1970-1979
  • Hub of Hubbard (MPS 1970)
  • Argila roșie (CTI 1970)
  • Straight Life (CTI 1970)
  • The Black Angel (Atlantic 1970)
  • Sing Me A Song (Atlantic 1971)
  • Prima lumină (CTI 1972)
  • Sky Dive (CTI 1973)
  • În concert, vol. 1 (CTI 1973)
  • In Concert, Vol. 2 (CTI 1973)
  • Keep Your Soul Together (CTI 1974)
  • Polar AC (CTI 1974)
  • High Energy (Columbia 1974)
  • Liquid Love (Columbia 1975)
  • Gleam (Sony 1975)
  • Windjammer (Columbia 1976)
  • Pachet de bucurie (Columbia 1977)
  • Super Blue (Columbia 1978)
  • Here To Stay 1961/1962 Înregistrări (Blue Note 1979)
  • The Love Connection (Columbia 1979)
  • Freddie Hubbard Live in France 1973 (DVD Jazz Icons MDVD-2005)
1980-2008
  • Skagly (Columbia 1980)
  • Live At The North Sea Jazz Festival (Pablo 1980)
  • Mistral (Liberty 1980)
  • Avanpost (Enja 1981)
  • Splash (Fantasy 1981)
  • Rollin ' (MPS 1981)
  • Keystone Bop: Sunday Night (Prestige 1982)
  • Born To Be Blue (Pablo 1982)
  • Cu Oscar Peterson: Face to Face (Pablo 1982)
  • Back To Birdland (Real Time 1983)
  • Sweet Return (Atlantic 1983)
  • cu Woody Shaw: Double Take (Blue Note 1985)
  • cu Woody Shaw: Triunghiul etern (Nota 1987)
  • cu Benny Golson: Stardust (Denon 1987)
  • Life Flight (Blue Note 1987)
  • cu Art Blakey: Feel the Wind (Timeless 1988)
  • Times "Are Changin" (Blue Note 1989)
  • Topsy: Cartea standard (Triloka 1990)
  • Bolivia (Music Masters 1991)
  • Live at Fat Tuesday's (Music Masters 1992)
  • Live At The Warsaw Jazz Festival (Jazzmen 1992)
  • MMTC (Music Masters 1995)
  • Blues For Miles (Dovezi 1996)
  • Deasupra și dincolo (Metropolitan 1999)
  • Culori noi (Hip Bop 2001)
  • cu Jimmy Heath: Jam Gems: Live At The Left Bank (înregistrare din 1965) (Eticheta M 2001)

Notă

Alte proiecte

linkuri externe

Controlul autorității VIAF (EN) 64,192,087 · ISNI (EN) 0000 0001 1446 2300 · SBN IT \ ICCU \ LO1V \ 173 539 · Europeana agent / base / 62681 · LCCN (EN) n83163529 · GND (DE) 134 411 773 · BNF (FR) cb13895374d (data) · BNE (ES) XX854449 (data) · WorldCat Identities (EN) lccn-n83163529