Les Baxter

De la Wikipedia, enciclopedia liberă.
Salt la navigare Salt la căutare
Les Baxter
Naţionalitate Statele Unite Statele Unite
Tip Pop age din spațiu
Exotica
Jazz
Usor de ascultat
Site-ul oficial

Les Baxter ( 14 martie 1922 - 15 ianuarie 1996 ) a fost compozitor , dirijor , aranjator și cântăreț american .

Biografie

Este considerat tatăl și cel mai mare exponent al muzicii Space Age și Exotica și unul dintre cei mai importanți aranjatori ai secolului XX.

La vârsta de 23 de ani s-a alăturat ca solist al MelTones, formația lui Mel Tormé pe care a părăsit-o în 1947 pentru a se alătura unui cvartet vocal al NBC Radio; Baxter a continuat să cânte până în 1952. Mai târziu, a dirijat orchestra Capitol în diferite ocazii, precum sesiuni de înregistrare ale unor artiști precum Frank Sinatra și Bob Eberle [1] .

În 1947, cu albumul futurist Music Out of the Moon (Capitol) , bazat pe compoziții ale lui Harry Revel, el este primul care folosește temerinul solitic într-un ansamblu, plasându-l ca instrument central al întregii orchestrații. Music Out of the Moon , unul dintre primele albume din istoria discografiei, a fost inițial un set de 78 rpm, apoi unul de 45 rpm și, în cele din urmă, un 10 inch 33. Lucrarea experimentală va transforma un punct important în Dr. Samuel Hoffman, primul și singurul tereminist swing. Melodiile discului vor deveni parte a muzicii ascultate în spațiu de echipajul Apollo 11 în timpul operațiunilor de aterizare pe Lună.

Va urma o colaborare intensă cu Capitol Records, prin care Baxter va produce în calitate de compozitor, aranjist și dirijor, unele dintre cele mai poetice, vizionare și romantice albume realizate vreodată, dedicându-se în principal transpunerii în muzică a viziunilor exotice - dar fără a neglija niciodată spațialul. estetica (repropusă în albume precum Space Escapade - 1959 ) - și care va reprezenta o referință esențială pentru generații de compozitori și orchestratori. Elemente evidente legate de opera și cercetările lui Baxter pot fi găsite, printre altele, la italienii Armando Trovajoli , Piero Piccioni , Piero Umiliani și Ennio Morricone . Baxter va fi primul care va folosi cu îndrăzneală instrumente africane, indiene și caraibiene, plasându-le în ansambluri canonice, albume precum Ritual of the Savage (Le sacre du sauvage) (1951), Skins! Bongo Party cu Les Baxter (1957), African Jazz (1959), Les Baxter's Jungle Jazz (1959), reprezintă primele cazuri pionierate de fuziune eficientă între jazz și muzica africană.

În 1953 a scris prima sa coloană sonoră pentru filmul Tanga Tika ; în anii șaizeci a realizat numeroase coloane sonore pentru filme de groază (colaborând, printre altele, cu Roger Corman și Mario Bava ) și filme pentru adolescenți.

Scrie aranjamente pentru Nat King Cole ( Nature Boy , Here's To My Lady , Too Yung , Mona Lisa , Always You ) și pentru numeroase programe de televiziune, inclusiv Whistle , tema lui Lassie . [2] [3] [4]

În anii 1990, opera lui Baxter a fost redescoperită, iar autorul a fost sărbătorit ca unul dintre înaintașii genului muzical „ exotica ”. [5] [6]

Discografie parțială

  • 1947 - Muzică din lună
  • 1951 - Arthur Murray Favorite: Tangos
  • 1951 - Ritualul sălbaticului (Le sacre du sauvage)
  • 1954 - Pasiunile: cu Bas Sheva
  • 1954 - Gandindu-te la tine
  • 1955 - Caleidoscop
  • 1956 - Lumina lunii din Caraibe
  • 1956 - Tamboo!
  • 1956 - Oamenii săraci din Paris - prima poziție în clasamentul de simplu al SUA timp de patru săptămâni
  • 1957 - „În jurul lumii cu Les Baxter
  • 1957 - Miezul nopții pe stânci
  • 1957 - Porturi de plăcere
  • 1957 - Selecții din Pacificul de Sud al lui Rogers și Hammerstein
  • 1957 - Piei! Petrecere Bongo cu Les Baxter
  • 1958 - Confetti
  • 1958 - Dragostea este un lucru fabulos
  • 1958 - Selecții din Pacificul de Sud al lui Rodgers și Hammerstein
  • 1958 - Escapada spațială
  • 1959 - Jazz african
  • 1959 - Barbarian (Goliat și barbarii) [coloană sonoră]
  • 1959 - Les Baxter's Jungle Jazz
  • 1959 - Chitare sălbatice
  • 1960 - Les Baxter's Teen Drums
  • 1960 - The Sacred Idol [coloană sonoră]
  • 1960 - Young Pops
  • 1961 - Alakazam cel Mare [coloană sonoră]
  • 1961 - Broadway '61
  • 1961 - Bijuteriile Mării
  • 1961 - Maestrul lumii [coloană sonoră]
  • 1961 - Wild Hi-Fi Drums / Wild Stereo Drums
  • 1962 - Senzațional!
  • 1962 - Primitivul și pasionatul
  • 1962 - Vocile în ritm
  • 1963 - Les Baxter's Balladeers
  • 1963 - Câștigătorii Premiului Academiei
  • 1963 - Sufletul tobei
  • 1966 - Brazilia acum
  • 1967 - Blue Blue
  • 1968 - Love is blue ( CGD , POP 67)
  • 1968 - Hell's Belles [coloană sonoră]
  • 1968 - Moog Rock
  • 1969 - All the Loving Couples [coloană sonoră]
  • 1969 - Bora Bora [OST]
  • 1969 - Bugaloo în Brazilia
  • 1969 - Dragostea este albastră
  • 1970 - Milioane de vânzări
  • 1970 - Que Mango!
  • 1971 - Music of the Devil God Cult: Strange Sounds from Dunwich - The Dunwich Horror [coloană sonoră]
  • 1973 - Black Sabbath (1963) [coloană sonoră]
  • 1975 - Teme de film
  • 1978 - Născut din nou
  • 1995 - Episodul pierdut din Les Baxter (1961) [coloane sonore de televiziune]
  • 1996 - Prin cerere populară
  • 2000 - Dr. Goldfoot și fetele bombe (1966) [coloană sonoră]

Filmografie parțială

Compozitor

Notă

  1. ^ Colin Larkin (ed.), Ediția a V-a Concisă. Enciclopedia muzicii populare , Omnibus Press, 2007, ISBN 978-0-85712-595-8 .
  2. ^ Les Baxter
  3. ^ 566 Nat King Cole , la memoir.demon.co.uk . Adus la 30 noiembrie 2011 (arhivat din original la 27 aprilie 2012) .
  4. ^ Les Baxter: Informații de pe Answers.com
  5. ^ The Exotic Moods of Les Baxter - Les Baxter | Toata muzica
  6. ^ https://www.discogs.com/Martin-Denny--Les-Baxter-Exotic-Moog-Moog-Rock-Greatest-Classical-Hits/release/813746

Bibliografie

  • Colin Larkin (Editor), Ediția a V-a Concisă. Enciclopedia muzicii populare , Omnibus Press, 2007, ISBN 978-0-85712-595-8 .

linkuri externe

Controlul autorității VIAF (EN) 49.407.275 · ISNI (EN) 0000 0000 5949 5600 · Europeana agent / base / 148350 · LCCN (EN) no91012970 · GND (DE) 135 005 191 · BNF (FR) cb13891254j (data) · BNE (ES) XX884577 (data) · WorldCat Identities (EN) lccn-no91012970