Acesta este un articol de calitate. Faceți clic aici pentru informații mai detaliate

Manuel Seoane

De la Wikipedia, enciclopedia liberă.
Salt la navigare Salt la căutare
Manuel Seoane
Seoane color 1923.jpg
Manuel Seoane cu uniforma Argentinei în 1923
Naţionalitate Argentina Argentina
Fotbal Pictogramă de fotbal.svg
Rol Înainte , lăsat înăuntru
Încetarea carierei 1933 - jucător
1937 - antrenor
Carieră
Tineret
1918-1920 Progresist
1920-1921 Independiente
Echipe de club 1
1921-1923 Independiente [1]
1923-1924 El Porvenir ? (?)
1924 Independiente 1 (?) [1]
1925 El Porvenir ? (?)
1926-1933 Independiente 208 (196) [1]
Total 264 (241) [2]
Naţional
1921-1929 Argentina Argentina 20 (14) [3]
Carieră de antrenor
1934-1937 Argentina Argentina
Palmarès
Transparent.png Campeonato Sudamericano de Fotbal
Argint Uruguay 1924
Aur Argentina 1925
Aur Peru 1927
Aur Argentina 1929
Argint Peru 1935
Aur Argentina 1937
1 Cele două numere indică aparițiile și golurile marcate, doar pentru meciurile din ligă.
Simbolul → indică un transfer de împrumut.

Manuel Seoane ( Piñeiro , 19 martie 1902 - Quilmes , 21 august 1975 ) a fost un fotbalist și antrenor de fotbal argentinian .

Considerat printre cei mai buni jucători argentinieni din istorie, a fost „ atacatorul cel mai complet și spectaculos din epoca sa. [4] A jucat cea mai mare parte a carierei sale în Independiente , cu care a câștigat două campionate.

El Negro , așa cum a fost poreclit, [5] este cel mai bun marcator al erei amatorilor din liga argentiniană cu 196 de goluri. [4] A câștigat golgheterul de trei ori: în 1922 , 1926 și 1929 . [6]

Cu Selecția a câștigat patru campionate sud-americane , dintre care trei ca jucător și unul ca antrenor.

Biografie

Manuel Seoane s-a născut oficial pe 19 martie 1902 în Piñeiro, o localitate din Partido din Avellaneda . Conform unui interviu publicat de revista Imparcial în 1922 , el s-a născut însă pe 19 decembrie 1901 în Rosario . [5]

Tatăl său, care a emigrat din Spania , a lucrat în turnătorie. Manuel, cel mai mic dintre cei trei frați, a trebuit să contribuie la familie de la o vârstă fragedă și, prin urmare, a început să lucreze ca ucenic la Cristalería Papini din Avellaneda . [5]

După o experiență scurtă și de succes, CT Argentina a părăsit fotbalul pentru totdeauna. S-a dedicat selecției de lână la fabrica Campomar. [5]

A murit pe 21 august 1975 la vârsta de 73 de ani în Quilmes , unde locuia. [4]

Caracteristici tehnice

Un atacant puternic și șiret, [4] era potrivit pentru a juca oriunde pe partea din față, chiar dacă a dat tot ce-i stă în putință ca atacant central și a plecat în interior . [5] Nu este perfect din punct de vedere tehnic, [4] avea un control excelent al mingii și o pasă foarte precisă cu care și-a terminat coechipierii. [5] De asemenea, deținea o lovitură foarte puternică și precisă cu ambele picioare și era foarte priceput în jocul aerian, în special în lovitura cu capul. [4]
Tendința sa de a crește în greutate i-a împiedicat foarte mult starea fizică, o problemă care a fost compensată de capacitatea sa de a se deplasa în spații înguste. [5] Flerul său înnăscut pentru goluri l-a determinat să rezolve meciurile în diferite situații, în special în scrumurile din zonă. [4]

Carieră

Jucător

Club

Începuturile
Seoane cu uniforma Independiente

Manuel Seoane a lovit prima dată mingea în vecinătatea Pantano de Ohaco, [5] o mlaștină din Avellaneda , deasupra căreia în 1928 a fost inaugurat Estadio Libertadores de América , actualul stadion al Independientei . A început să joace la vârsta de 15 ani în echipa fabricii Campomar într-o categorie minoră. [5]

În 1918 și-a început oficial cariera, concurând în divizia a patra, [4] cu Progresista del barrio La Mosca. Aici a început să se antreneze ca fotbalist : a perfecționat lovitura de cap și a dezvoltat instinctul de anticipare a jocului, ceea ce i-a permis să ajungă primul pe minge, compensând lipsa de viteză. [5]

Formarea Independientei în 1922. Seoane este ghemuit în centru
Prima experiență la Independiente

Santiago Leopoldo García, pe atunci manager al Independiente, a primit rapoarte și, după ce l-a observat, a decis să-l trimită imediat la club. În decembrie 1920 a debutat la Intermedia Divisíon în meciul Independiente- Estudiantes (5-1), marcând un hat-trick. [5] Din acel moment a devenit protejatul președintelui Canaveri și după ce două amicale au jucat cu prima echipă în martie 1921 , respectiv împotriva lui San Lorenzo și River Plate , a fost semnat oficial de club. [5]

Debutul său oficial în Primera División cu Los Rojos a fost pe 3 aprilie 1921 , în prima zi a campionatului împotriva Racing Club , meci suspendat la sfârșitul primei reprize din cauza unei inundații. După șapte zile, în a doua zi, a marcat primul său gol în Primera División împotriva lui Lanús . [5]

În 1922 a câștigat primul campionat. Independiente a obținut 65 de puncte, conducând River Plate și San Lorenzo cu patru și respectiv cinci puncte. [7] Seoane a câștigat golgheterul cu 55 de goluri în 40 de jocuri, stabilind recordul pentru numărul de goluri marcate într-o singură ligă în Argentina . [6]

Descalificare și experiențe în altă parte

Cariera lui Seoane a fost marcată de un episod care i-a provocat o lungă descalificare în 1924 . [4] La 11 noiembrie 1923, în timpul meciului Independiente-River Plate, în urma unui accident cauzat arbitrului, a fost expulzat împreună cu coechipierii săi Ronzoni, López și Ferro. A fost suspendat un an. [5] Independientul a decis apoi să-l trimită împrumutat la Clubul El Porvenir [4] care era activ în AAF , cealaltă federație argentiniană de fotbal, [8] oferindu-i posibilitatea de a juca și de a nu pierde condiția fizică în ciuda îndelungată descalificare . [9]

Odată ce descalificarea s-a încheiat, el sa întors la Independiente, dar a jucat un singur joc împotriva lui Tigre . Prin urmare, a decis să se întoarcă la Clubul El Porvenir, unde s-a distrat anul trecut. [5]

În 1925 a fost solicitat de Boca Juniors pentru un turneu european. Seoane a acceptat și a fost cel mai bun marcator al meciului în deplasare: a marcat 16 din cele 40 de goluri [4] marcate de Trezorier și echipa lui Tarasconi .

Consacrarea

La întoarcerea din Europa , s-a întors acasă la Independiente. Împreună cu Zoilo Canaveri , Alberto Lalín , Luis Ravaschino și Raimundo Orsi a format un atac foarte prolific care a dat Los Rojos Primera División [10] și Copa Competencia în 1926 . [11] În aceeași perioadă a început să fie poreclit La Chanca datorită fizicului său obez. [4] În ciuda faptului că și-a pierdut acum lupta împotriva obezității, Manuel a reușit să fie incisiv [5] până la punctul în care a câștigat din nou titlul de golgheter cu 29 de centre. [6]

Fanii l-au apreciat pentru calitățile sale; atât tovarășii, cât și rivalii îl considerau o persoană corectă. [5]

Manuel Seoane a fost primul dintr-o serie de stagiari sinistri care au jucat în valoare Independiente, a continuat cu jucători de calibru Antonio Sastre , Ernesto Grillo și Ricardo Bochini , toți jucători simbolici în istoria acestui club. [5] El a fost, de asemenea, numit el Maradona al amatorismului , considerând că Seoane a fost cel mai bun marcator al erei amatorilor de fotbal argentinian cu 196 de goluri marcate [4], iar construcția sa era plină. A câștigat golgheterii de trei ori: în 1922 , 1926 și 1929 . [6] Cu Independiente a jucat 217 meciuri oficiale (208 în ligă, 9 în cupe) și a marcat de 207 ori în general. [5]

În timpul unei călătorii în Chile la începutul anului 1931, Seoane și coechipierii săi au jucat un meci în Concepción împotriva unei echipe mixte de Concepción și Talcahuano . A fost o căldură arzătoare și dintr-o dată a venit un nor de praf și l-a făcut să cadă la pământ. În drum spre casă, a văzut o sticlă întinsă pe pământ și, crezând că este suc de portocale, a băut totul dintr-o înghițitură. Era spirit alb. A fost în stare foarte gravă timp de două zile. [5]

Când, în 1931 , a avut loc schimbarea de la amator la era profesională în Argentina, s-a crezut că cariera sa s-a încheiat. [5] În schimb, Seoane a mai jucat două sezoane și a marcat 34 de goluri în 56 de jocuri, [5] aproape de titlu în 1932 . Ultimul campionat a venit după ultima zi cu Independiente și River Plate pe primul loc, ambele la 50 de puncte. În play-off-ul pentru atribuirea titlului, River a câștigat cu rezultatul de 3-0. [12] În această ligă, el a fost grav rănit de un jucător Quilmes , care, în schimbul banilor, s-a împrumutat să-l lovească și să-l rănească pe el și pe Ravaschino. [5]

La 8 octombrie 1933 a jucat ultimul său meci împotriva lui Ferro Carril Oeste , un meci pierdut cu 2-0. [5]

La 22 august 1934 s-a făcut un meci în tributul său pentru că s-a căsătorit cu cauza Rojo, iar încasările i-au fost donate ca o colecție pentru achiziționarea unei case. [4] [5]

Naţional

Selecția Albiceleste a intrat pe teren în meciul Argentina-Peru (3-0) la Campionatul sud-american din 1929 . Seoane este al doilea ghemuit din dreapta

Seoane a purtat naționala de 21 de ori, marcând 14 goluri. [5] A participat la patru ediții ale Campeonato Sudamericano de Football : în 1924 , [13] 1925 , [14] 1927 [15] și 1929 , [16] câștigând ultimele trei. A debutat internațional în 1921 în timpul unei călătorii în Paraguay organizată de Selecție pentru a juca câteva amicale. [5] La debut, el s-a arătat imediat marcând un hat-trick. [4]

În 1924 a participat la primul său Campeonato. A jucat toate cele trei jocuri de grupă, respectiv împotriva Paraguayului , Chile șiUruguay , dar nu a reușit să înscrie niciun gol. [13] Argentina a trebuit să se mulțumească cu locul doi.

În anul următor a jucat al doilea Campeonato , de data aceasta ca protagonist. Argentina a fost cea care a organizat evenimentul, iar selecția Albiceleste favorizată de factorul de acasă și absența echipei naționale uruguayene a reușit să câștige al doilea titlu din istoria sa. În primul meci Argentina a învins Paraguay cu 2-0 și Seoane a marcat primul gol. [14] În al doilea meci, împotriva Braziliei , a făcut chiar trei și echipa sa a câștigat cu 4-1. [14] În meciul retur împotriva Paraguayului, care s-a încheiat cu 3-1 pentru Selección , a marcat un alt gol, cel al 2-1 provizoriu. [14]
În ultimul și decisiv meci, al doilea împotriva Braziliei, care a avut loc în ziua de Crăciun , am ajuns cu un clasament parțial pe care se citea Argentina 6, Brazilia 4. Argentina, puternică a avantajului, își putea permite egalul și așa s-a încheiat .: rezultatul 2-2, cu ultimul gol al lui Seoane, [14] a decretat victoria finală a Argentinei. Seoane a marcat fiecare meci și a fost, cu șase goluri, golgheterul turneului. [14]

În 1927, Argentina a câștigat din nou Campeonato. În turneul desfășurat în Peru , Selección a câștigat toate cele trei jocuri (împotriva Boliviei , Uruguayului și Peru ) marcând 15 goluri și primind 4. [15] Seoane a jucat toate meciurile și a marcat de două ori în primul meci (Argentina-Bolivia 7 -1) . [15]

În 1929 Seoane a jucat al patrulea și ultimul campionat. Argentina, din nou gazdă, a câștigat toate cele trei jocuri și, fără a găsi prea multă rezistență, a câștigat titlul. Seoane a ieșit pe teren doar în primul meci Argentina-Peru (3-0). [16] Aceasta a fost ultima sa apariție la echipa națională.

Antrenor

După ce s-a retras ca fotbalist, a avut o experiență ca antrenor al Selecției din 1934 până în 1937 . În acest nou rol, el a obținut un al doilea și, respectiv, un prim loc la Campeonati sud-americani din 1935 și 1937 . În 1935, echipa sa a câștigat primele două jocuri cu 4-1 împotriva Chile și Peru , dar a trebuit să se predea împotriva rivalilor lor istoriciUruguay , pierzând provocarea decisivă pentru titlu cu 3-0. [17] Doi ani mai târziu, în ediția de acasă, Argentina a câștigat patru din cele cinci jocuri de grup (împotriva Chile, Paraguay , Peru și Brazilia ), pierzând mereu în fața Uruguayului. În playoff-ul pentru primul loc, împotriva lui Seleção , Albiceleste a câștigat cu 2-0 cu o întoarcere de la Vicente de la Mata și și-a făcut al cincilea titlu din istorie. [18]

Statistici

Cronologia aparițiilor și a golurilor în echipa națională [19]

Istorie completă a aparițiilor și obiectivelor internaționale - Argentina
Data Oraș In casa Rezultat Vizitatori Competiție Rețele Notă
22-1-1922 Buenos Aires Argentina Argentina 1 - 3 UruguayUruguay Prietenos ?
3-12-1923 Buenos Aires Argentina Argentina 6 - 0 Chile Chile Copa Confraternidad ?
15-5-1924 Asunción Paraguay Paraguay 1 - 3 Argentina Argentina Copa Chevallier Boutell ?
18-5-1924 Asunción Paraguay Paraguay 2 - 1 Argentina Argentina Copa Chevallier Boutell ?
21-9-1924 MontevideoUruguay Uruguay 1 - 1 Argentina Argentina Prietenos ?
28-9-1924 Buenos Aires Argentina Argentina 0 - 0 UruguayUruguay Prietenos -
2-10-1924 Buenos Aires Argentina Argentina 2 - 1 UruguayUruguay Prietenos ?
12-10-1924 Montevideo Argentina Argentina 0 - 0 Paraguay Paraguay Campeonato Sudamericano de Fotbal -
25-10-1924 Montevideo Argentina Argentina 2 - 0 Chile Chile Campeonato Sudamericano de Fotbal -
2-11-1924 MontevideoUruguay Uruguay 0 - 0 Argentina Argentina Campeonato Sudamericano de Fotbal -
29-11-1925 Buenos Aires Argentina Argentina 2 - 0 Paraguay Paraguay Campeonato Sudamericano de Fotbal 1
13-12-1925 Buenos Aires Argentina Argentina 4 - 1 Brazilia Brazilia Campeonato Sudamericano de Fotbal 3
20-12-1925 Buenos Aires Argentina Argentina 3 - 1 Paraguay Paraguay Campeonato Sudamericano de Fotbal 1
25-12-1925 Buenos Aires Argentina Argentina 2 - 2 Brazilia Brazilia Campeonato Sudamericano de Fotbal 1
29-8-1927 Buenos Aires Argentina Argentina 0 - 1 UruguayUruguay Copa Lipton -
30-10-1927 Lima | Lima (Peru) | Lima Argentina Argentina 7 - 1 Bolivia Bolivia Campeonato Sudamericano de Fotbal 2
20-11-1927 Lima | Lima (Peru) | Lima Argentina Argentina 3 - 2 UruguayUruguay Campeonato Sudamericano de Fotbal -
27.11-1927 Lima | Lima (Peru) | Lima Peru Peru 1 - 5 Argentina Argentina Campeonato Sudamericano de Fotbal -
30-8-1928 Avellaneda Argentina Argentina 1 - 0 UruguayUruguay Copa Newton ?
3-11-1929 Buenos Aires Argentina Argentina 3 - 0 Peru Peru Campeonato Sudamericano de Fotbal -
Total Prezență 20 Rețele 14 [5]
Istoricul complet al aparițiilor și golurilor echipei naționale (meciuri neoficiale) - Argentina
Data Oraș In casa Rezultat Vizitatori Competiție Rețele Notă
25-9-1921 Viña del Mar Chile Chile 1 - 4 Argentina Argentina
Total Prezență 1 Rețele ?

Palmarès

Formarea Independientei în 1928. Seoane este ghemuit în centru

Jucător

Club

Competiții naționale
Independiente: 1922 , 1926
Independiente: 1926

Naţional

Argentina 1925 , Peru 1927 , Argentina 1929

Individual

1922 (55 goluri) , 1926 (29 goluri)
1929 (13 goluri)
Argentina 1925 (6 goluri)

Antrenor

Argentina 1937

Notă

  1. ^ a b c Statistici totale cu Independiente.
  2. ^ Statistici totale despre carieră.
  3. ^ Există 21 de apariții dacă luăm în considerare și meciurile neoficiale.
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n o ( ES ) Manuel Seoane - Fútbol Factory , pe futbolfactory.futbolweb.net . Adus la 28 noiembrie 2010 (arhivat din original la 20 octombrie 2007) .
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab Claudio Keblaitis, Alma Roja - Génesis de un campeón , de los Cuatro Vientos, 2006.
  6. ^ A b c d și f (EN) Emmanuel Castro Serna, Argentina - Lista clasamentelor , pe rsssf.com. Adus la 28 noiembrie 2010 .
  7. ^ (EN) Pablo Ciullini, Argentina 1922 , pe rsssf.com. Adus la 28 noiembrie 2010 .
  8. ^ În era amatorilor de fotbal argentinian, existau două ligi organizate de două federații diferite. Asociación Amateurs de Football (AAm) a organizat Primera División la care a participat Independiente și Asociación Amateurs de Football (AAF) a organizat Copa Campeonato la care a participat El Porvenir.
  9. ^ Sancțiunea impusă de AAm nu a fost valabilă în campionatul AAF.
  10. ^ (EN) Pablo Ciullini, Argentina 1926 , pe rsssf.com. Adus pe 29 noiembrie 2010 .
  11. ^ (EN) Pablo Ciullini, Argentina - Copa Competencia Asociación Amateurs - 1926 , pe rsssf.com. Adus pe 29 noiembrie 2010 .
  12. ^ (EN) Osvaldo José Gorgazzi, Argentina 1932 , pe rsssf.com. Adus pe 29 noiembrie 2010 .
  13. ^ a b ( EN ) Martín Tabeira, Campionatul Southamerican 1924 , pe rsssf.com . Adus pe 29 noiembrie 2010 .
  14. ^ a b c d e f ( EN ) Martín Tabeira, Southamerican Championship 1925 , pe rsssf.com . Adus pe 29 noiembrie 2010 .
  15. ^ a b c ( EN ) Martín Tabeira, Southamerican Championship 1927 , pe rsssf.com . Adus pe 29 noiembrie 2010 .
  16. ^ a b ( EN ) Martín Tabeira, Campionatul Southamerican din 1929 , pe rsssf.com . Adus pe 29 noiembrie 2010 .
  17. ^ (EN) Martín Tabeira, Campionatul Southamerican în 1935 , pe rsssf.com, 23 noiembrie 2007. Adus pe 20 iunie 2011.
  18. ^ (EN) Martín Tabeira, Campionatul Southamerican în 1937 , pe rsssf.com, 12 august 2009. Accesat la 20 iunie 2011.
  19. ^ Statistici pe www.11v11.com

Bibliografie

  • Claudio Keblaitis, Alma Roja - Génesis de un campeón , "de los Cuatro Vientos", 2006, ISBN 9789875644144

Elemente conexe

Alte proiecte

linkuri externe

Wikimedaglia
Questa è una voce di qualità .
È stata riconosciuta come tale il giorno 28 giugno 2011 — vai alla segnalazione .
Naturalmente sono ben accetti altri suggerimenti e modifiche che migliorino ulteriormente il lavoro svolto.

Segnalazioni · Criteri di ammissione · Voci di qualità in altre lingue